Fakta och regler inom tennis

Tennis-reglerTennis ska spelas på en bana, som är rektangulär och ha en bana som markerats med linjer. Denna bana ska vara avdelad på mitten med ett nät. Tennis kan spelas en mot en och heter då singel, eller två mot två och kallas då dubbel. Bollen, som är filtklädd ska spelas över nätet, och där träffa banhalvan hos motståndaren. Man får spela bollen före studs, eller efter studs. Om det är en officiell tävlingsboll så ska den vara gul eller vit. Har bollen en lägre vikt kan det förekomma andra färger, som grön, röd eller orange. Man ska ha en racket att spela med.

Matcher

Matcher spelas i tre eller fem set. Man spelar sedan varje set först till sex vunna game. Man måste ha två games marginal för att vinna ett set. Om det blir en ställning 6-6 så brukar man använda sig av tiebreak, och då är det först till sju vinna bollar. Man spelar varje game till fyra vunna bollar. Då krävs en marginal med två bollar för att vinna. Man servar varannan gång.

När man räknar poäng, så är det så att man benämner dem på ett sätt. Ingen poäng är noll, första poäng är 15, andra poäng är 30, tredje är 40 och fjärde benämns Game.

Tennisbanan och utrustningen

Banans underlag kan se ut på olika sätt. Det kan vara en bana av gräs, grus, hardcourt eller andra syntetiska underlag. Måttet på banan är ungefär 11 x 24 meter.

Nätet som sitter över banan sitter fast i 1,07 meter höga stolpar. Nätet ska vara 0,915 meter högt och stå i mitten på banan.

Racketen som används kan variera i storlek och vikt. Detta beror på fabrikat och material. Dock får den vara max 73,66 lång med handtag och 31,75 cm bred. Slagytan som består av den strängade ytan får max vara 39,37 cm lång och 29,21 cm bred. Bollens vikt ska vara 56,0–59,4 gram och ha diametern 65,4–73,0 mm.