Vanliga skador inom tennis

Tennis-skadorOavsett idrott eller sport, så finns det alltid en skaderisk. Inom tennis är det en del saker som riskerar att ske. När man spelar tennis har man ofta en ensidig rörelse som är återkommande och det av handleden, armen och axel. Detta sker hela tiden när man spelar, på både tennis träning och tävling. Det kan ge olika överbelastningsskador på handleden, armbågen och axelleden.

Det är inte heller ovanligt med stukade fotleder eller skador i hälen, då man som tennisspelare ofta har snabba och intensiva förflyttningar i sidled.

De kroppsdelar som är mest utsatta när man spelar tennis är knäled, rygg, armbåge och handled och då är det olika överbelastningsskador och inflammationstillstånd man kan få. Man kan även drabbas av knäskador på ett eller flera olika sätt.

Kiropraktorer och naprapater behandlar dessa skador. exempelvis Hälsporrekliniken.

De allra vanligaste skadorna

En mycket vanlig skada man kan drabbas av inom tennis är skador på rotatorkuffen vilket inbegriper inflammation av senan och sliten muskel. Detta då man ofta rör armen över huvudet flera gånger om. Detta kan leda till något som heter frusen skuldra. Symptomen på detta är smärta, samt svårigheter med att lyfta sin arm.

Inflammation av handleden är en annan mycket vanligskada. Det kan komma av en skada i handen, att man har fel utrustning eller att man överanvänt handleden. Symptom är svullnad och att det gör ont att böja handleden.

Tennisarmbåge, eller lateral epikondylit är även det något som ofta drabbar tennisspelare. Detta beror på att man överanvänt sina muskler som sitter fäst till armbågen och används för att handleden ska rätas ut. Symptomen på tennisarmbåge är smärta när man böjer, vrider eller lyfter olika föremål.

Andra saker man kan drabbas av är ländryggsbesvär, nacksmärta och muskelbristningar. Det går att förebygga vissa skador genom att använda sig av olika skydd, samt att alltid se till att värma upp ordentligt innan match.